Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kishantosi közlemény

2012.11.11

 

Közlemény Kishantosról

 

A félreértések, téves híresztelések elkerülése érdekében az alábbiakat szeretnénk a mezőföldi térségben élők tudomására hozni.

 

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 2012. október 10-én nyilvános pályázaton meghirdette a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság területeinek bérleti jogát. Ennek oka nem az, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nem folytatja tevékenységét, hanem az, hogy az 1998-ban kötött haszonbérleti szerződés 2013. október 31-én lejár, és új szerződést kötni csak nyilvános pályázat útján lehet.

 

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ folytatni kívánja közhasznú tevékenységét, a fenntarthatóság és a demokrácia érdekében végzett oktató és bemutató munkát. Ennek érdekében vásárolta meg a mintagazdaság központjában levő kúriát és majort, ahol egy fenntartható, környezetbarát megoldásokat bemutató gazdasági központot kíván kialakítani. Ezért hoztuk létre Kishantosi Csodakert néven a bemutató kertet is. Kötelességünk is folytatni legjobb tudásunk szerint, hiszen a mintagazdaság tervei egy német - magyar kormányközi együttműködésben készültek el. A szakértői munkát a német kormány finanszírozta. Az ökológiai mintagazdaság kialakítására és működtetésére ezen tervek alapján kapta meg a területek bérleti jogát a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kht. 1998. novemberében.

 

Az évek során a Kishantosi Központ hazai és nemzetközi elismertséget szerzett. Az ökológiai mintagazdaság 20 éve vegyszerek és műtrágyák nélkül művelt területei jelentős tudományos és szakmai értéket képviselnek. Diplomamunkák, doktori disszertációk készültek és készülnek gazdaságunkban.

 

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tehát folytatni és fejleszteni kívánja közhasznú tevékenységét, melynek célja nem magánvagyonok növelése, hanem a térség és az ország fenntartható fejlődésének elősegítése oktatással, bemutatással, nemzetközi kapcsolatok kiépítésével.

 

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ennek érdekében pályázni fog a mintagazdaság területeinek további bérleti jogára.

 

Kishantos, 2012. november 7.

 

Ács Sándorné és Bolye Ferenc

                 ügyvezetők

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.