Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Október 23. után

2012.10.26

 

Az október 23-i megemlékezésünk kapcsán megtisztelő felkérés ért Márok Csaba polgármester részéről: beszédet mondhatnék e jeles nemzeti ünnepünkön. Azonnal és örömmel elfogadtam a lehetőséget.

2012. október 23., 18 óra, Mezőfalva - beszéd.

(Köszönet Horváth Lászlónak, a Mezohir.info főszerkesztőjének a hangképes összeállításért)

Polgármesterünk nyilván számolt azzal, ismerve engem és a jelenlegi viszonyunkat, hogy nem lesz ez egy szokványos beszéd… Talán számolt azzal is, hogy a „szókimondás" majd megosztó lesz, így az szigetelő hatású lehet. És ha így gondolta, meglehet, igaza lett. Ugyanis tapinthatóan Mezőfalván sincsenek hozzászokva - mitől is lennének(?) - a nyílt vélemény megfogalmazásához, annak felvállalásához és „közkinccsé” tételéhez. Furcsa volt tapasztalni, hogy az ünnepség végén óvatosan kerülték a kommunikációt olyanok is, akik addig keresték azt… Vajon miért?

 

Természetesen ebben benne lehetett az, hogy egyszerűen nem tetszett a beszédem. Bár olyan világban élnénk, ahol ezt nyíltan közlik az emberrel… Nincs abban semmi rossz, hisz különféleképpen gondolkodhatunk, más lehet a véleményünk. De van egy másik tippem is. Ez a beszédemből is kimaradt: nevezetesen a hazánkat újra, egyre inkább eluraló félelem. Nehogy meglássák a hatalmasságok, hogy esetleg szimpatizálnak az elmondottakkal. Nehogy azt higgyék, hogy egyetértenek azzal. Abból csak baj lehet… Ha ez így van, szörnyű, hogy ide jutottunk! Országosan is, de községileg ugyanúgy. Ám, lehet persze egy harmadik ok is: mindenki sietett haza. Csak találgatok, de gyanús a hallgatás…

 

Nem tagadom, „fentem már a késem” a hivatalos honlapra (www.mezofalva.hu). Megint. Ugyanis a tisztogató „cirkusz” után jó ideig semmi sem történt. Október 23-át sem sikerült beharangozni… Viszont az remek fejlemény, hogy valami - jobb későn, mint soha alapon -, mintha elindulna ott. Pár sor megjelent az Október 23-i ünnepségről, és vannak már ajánlók a Kiss Kálmán Művelődési Ház programjairól is. A főoldalon az esztétikai rendezettség még nem jelentkezett, a fényképeken a szemek „pirosak”, és az úgynevezett felkonfból pár betű kimaradt, de összességében mindez már "nagy" előrelépés! És azt tudjuk jól, hogy községünkben minden apró változásnak örülnünk kell… Csak így tovább!

 

Bán Balázs, képviselő

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Egy kis biológia :)

(Nasa, 2012.11.15 17:54)

Balázs barátom tudhatnád, hogy a gerincesek rendje az állatvilág egészéhez viszonyítva szinte elenyésző... :D
A hivataloson meg az újság valahogy nincs fent, mármint az októberi. Lehet csak lemaradt :) Meg egy helyesírás ellenőrző sem ártana a szövegekhez, bár a használható böngészők mindegyike már aláhullámozza a hibásat, mint a word.

A beszédedet, meg gondolom nem fogják leközölni, ezért kérnélek, hogy küld át nekem, köszönöm!

Re: Egy kis biológia :)

(Bán Balázs, 2012.11.16 00:53)

Sanyesz, sajnos nem tudom neked elküldeni a beszédemet, mert fejből mondtam. Ez persze szokatlan Mezőfalván, hiszen a beszédet mondók a papírjukat szokták bújni. Sajnálom... Egyébként ha meg lenne írásos formában, nos az veszély, hogy leközölnék, egyáltalán nem fenyegetne :)

A gerincesekről ilyen értelemben tudok "mindent"...

A hivatalos honlapra meg már nem lenne érdemes időt sem vesztegetni. Aki még most sem látja az illetékesek közül, hogy nem működik a dolog, nos az már tényleg nagyon "elvakult"... Nyilván eztán sem tudom ezt szó nélkül hagyni, de mindez oly felesleges szájtépés... Amíg itt nem lesz szemléletváltás... Erre jelenleg semmi esély.

ü. bb

Vörösmarty út

(Bán Balázs, 2012.10.29 20:43)

Kedves Távolból író!

Nagyon köszönöm hozzászólását, véleményét!

A hivatalos honlappal kapcsolatban nehéz bármi olyat leírnom, amit még nem tettem meg. Abszolút egyetértünk! Nagyok jók a meglátásai!

Nekem azért is szívügyem ez, mert szakmámba vág újságíróként, interneten-, és internettel dolgozóként (például több művészembernek segítettem már a honlapkészítésben). "Sajnos" látom, hogy mit kéne csinálni, hogyan kéne ezt jobbá tenni. Szakmai ártalom... Nem csak kritizálok, nem, többször felajánlottam már a segítségemet is, mindhiába. A hatalmasságok nem kérnek belőle. Alighanem attól tartanak, hogy akkor ott is megjelennének hasonló jellegű írások, mint itt... Ez a szemlélet ott nem kívánatos...

Olyan ez a mezőfalvi honlap-ügy, mint amikor egy közösségben mondjuk lóversenyre készülnek, és a társaságban éppen van egy lótenyésztő is... Milyen jó - gondolhatnánk -, hogy a sors így hozta, hiszen ez előny, ez nagy segítség ennek a csoportnak a célok elérésében. De aztán jön a csattanó, mert ebből a társaságból aztán végül pont a lótenyésztőt hagyják ki az aktív felkészülésből... Aki ért hozzá. Hiszen ki mást?!?

Egyáltalán nem kell elnézést kérnie!!! Senkitől sem!!! Minden joga megvan hozzá, mint mindenkinek, hogy véleményt alkosson!!!

Hogy megtette ezt, nagyon köszönöm Önnek!!!

Tisztelettel:
Bán Balázs

Távolból író

(220 km, 2012.10.28 21:01)

Kedves Balázs!
Innen a távolból nekem nem tisztem, hogy bármiféle következtetést vonjak le a beszéde kapcsán. mivel nem helyben élek így azt gondolom ez nekem nem tisztem. Egyébként úgy gondolom teljesen rendben volt, amit pedig utána tapasztalt... Hát az a nagy magyar valóság...
Viszont, amit a világhálón valaki közkincsé tesz azt véleményem szerint bárki dicsérhet illetve kritizálhat. Ez pedig nem más, mint Mezőfalva hivatalos honlapja. Hát nem is tudom oldalakat lehetne róla írni, de mégsem teszem, mivel úgy gondolom megvan rá az ember, aki felelőséggel elválalta ezt a munkát ...Úgyhogy: „fentem már a késem” kezdetű felszólalása nagyon is helyén való.
Szörnyen zavaros, rendezetlen a hírek része. Arról nem is beszélve, hogy az ember fia azt sem tudja mit hol keressen. Ráadásul minden hírek rögtön ezzel a bővebben gombbal továbbküld egy újabb ablakocskába, ahol még szöszmötölni kell egy PDF formátummal, ami szerintem egyáltalán nem indokolt egy jó pár esetben. Bár fogjuk a koromra és az esztétikai érzékemre, de nekem ez már túl.....hát ...Átgondolatlan szervezetlen rendszertelenség.
Elnézést kérek ,minden illetékestől, de ha már nyilvános, akkor úgy gondoltam, hogy hiába szakadtam távolra szülőfalumtól, talán mégis van valami apró jogosultságom, hogy véleményt alkossak.

Köszönettel 220 km távolságból, de hazai szívvel!