Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szemelvények, 1.

2012.09.27

 

A szeptemberi rendes testületi ülés megint maratonira sikeredett. Ennek első részeként intézményeink számoltak be az elmúlt egy év történéseiről. Rendhagyó módon a Kiss Kálmán Művelődési Házban. Ez jó döntés volt, hiszen így a megjelent pedagógusok sokkal kényelmesebben ülhették végig a beszámolókat, mint ezt tehették volna a jóval szűkösebb hivatali tanácskozóteremben. Projektoros bemutatóval, sok információval és képpel alátámasztva újfent bebizonyosodott, hogy óvodánkban és általános iskolánkban magas színvonalú szakmai munka folyik. Legalábbis laikus szemmel ez látható.

Sajnos a jövőkép már nem ennyire „rózsás”. Még az óvoda hagyján, ők egyelőre változatlan formában maradnak önkormányzati kötelékben, társulásban Hantossal és Daruszentmiklóssal. Nem úgy az iskola, melyet akár már január elsejével bekebelezhet az állam. Ha januárban nem, akkor júliusban… Így aztán minden valószínűség szerint a társulásnak is „lőttek”… Teljes bizonytalanság és káosz uralkodik az oktatás terén (is) hazánkban, ami érthető módon megviseli a pedagógusokat.

Elhangzott többek között: az intézményvezetőknek újra kell pályázniuk, ám kezükből kiveszik a munkáltatói és gazdálkodási jogosítványokat. A tanárokat, mint munkáltató átveszi az újonnan alakuló járási rendszer. A messze földön híres szakszolgáltunkat beolvasztják a székesfehérvári megyei központba. Az önkormányzatnak, miután „megszabadítják” iskolájától, azért pénzügyileg mindenképpen részt kell vennie a fenntartásban - ha tud, ha nem… Persze fix, mindenki számára világos és konkrét koncepció még mindig várat magára… Elkeserítő a helyzet.

 

Szociális intézményünknél más jellegű problémák vannak. Nem igazán nő a gondozotti létszám, ami már rövid távon is veszélyeztethet munkahelyeket vagy akár magát az intézményt is kellemetlen helyzetbe hozhatja. Elhangzott, hogy a hivatalos honlapon és az újságban rendszeres szereplő lesz az „ÖNO”, szórólapozni is fognak a minél szélesebb körű tájékoztatás jegyében. A beadott vezetői dokumentációval is akadt probléma bőven (a határidők betartásával éppúgy, mint a tartalommal), és változatlanul aggasztó tény rajzolódott ki a képviselők előtt: nincs egység, nincs összhang a dolgozók egy része és a vezető között. Évről évre hallgatjuk, hogy most már javul a helyzet, ám sajnos nem úgy tűnik, hogy ebben jelentős elmozdulás lenne. Így pedig az intézmény vezetője magára marad… A polgármester tőle szokatlan, ámde most már ide mindenképpen kellő erélyességgel vázolta fel a helyzetet és az esetleges lépéseket, ha nem változik meg ez a szituáció. Ezzel maradéktalanul egyet lehetett érteni. A következő, novemberi testületin (október megint kimarad…) újra visszatér majd ez a téma, annak tükrében, hogy változott-e valami.

 

A beszámolókat mindhárom esetben elfogadta a képviselő-testület.

 

A hivatalos honlap ügyében mindössze három beadvány érkezett (ebből egy az eltávolított informatikustól…), tehát a képviselők többsége finoman szólva sem vette túl komolyan a múltkori polgármesteri felkérést arra vonatkozóan, hogy mindenki írásban vázolja fel, mit gondol e témakörről... Polgármesterünket nemigen rázta meg ezen tény… Nem ért meglepetésként, hogy olvasóink számára is közzétett indítványom nem kapott rivaldafényt. Meglepődtem volna, ha kap…

Arra tendál honlapunk ügye, hogy továbbra is szétválasszuk az informatikai és tartalmi részt, ami véleményem szerint is jobban járható út. Az informatikus személye kirajzolódni látszik már, ez is logikus lépésnek tűnik, hiszen várhatóan az a személy lesz a kiválasztott, aki intézményeink informatikai hálózatait is felügyeli. A „sikamlós rész” a tartalmi felelős személyét illetően érkezik el; erre vonatkozóan továbbra sincs konkrét javaslat… Az eddigi bruttó ötvenezer forinton kívül plusz anyagi forrás nincs eme munkakörök finanszírozására, ami további akadályt képezhet.

 

Az igazi slusszpoén azonban csak eztán következett. Az IKSZT (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér), Kiss Kálmán Művelődési Házat érintő pályázat kapcsán elnyert nyolc órás státusz betöltésére, meghívásos alapon, három „pályázat” (önéletrajz) érkezett be. Ebből egyet megkaptunk a múlt héten, egyet az ülés előtt egy nappal, egyet pedig ott a helyszínen, a téma tárgyalásakor… Ezt még fokozni is lehetett, lévén a három pályázó közül csak egy jelent meg. A másik két személyt, mint utóbb kiderült, senki sem hívta meg… Így hát ma délben újra összeülünk, már talán velük együtt…

Nehéz a tények közlésén túl bármit is mondani erre. Ezek a tények azt gondolom, önmagukért beszélnek. Az eljárás menetéről, a komolyságáról, mindenről… Október 1-jétől be kell töltenünk ezt az állást, ám szeptember 26-án sem lehetett erről döntést hozni... Talán majd ma.

 

Az első rész zárásaként még annyit: október 6-án, szombaton két esemény is lesz Mezőfalván: a Régi tanácsháza tetejét renoválják reggeltől, civil összefogás keretében. Polgármesterünk továbbra is várja a felajánlásokat (léceket, cserepeket). Délután az immár hagyományos Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó veszi kezdetét, rangos fellépőkkel. A rendező női énekkarunk idén ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját, így kétségünk sem lehet afelől, hogy a mieink újra kitesznek magukért.

 

Bán Balázs, képviselő

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.